Mit jelent az E-LEARNING képzés a gépkocsivezető képzésben?

Jól felkészít az online KRESZ képzés (E-LEARNING) KRESZ vizsgára?

Igen, saját tapasztalataink és az országos eredmények is igazolják az így tanulók között ritkábban fordul elő a bukás.

Mi biztosítja, hogy jól fel tudok készülni az online KRESZ képzéssel (E-LEARNING) a KRESZ vizsgára és a biztonságos közúti közlekedésre?

A tananyag felépítése a garancia, ami folyamatos figyelmet követel. Fő modulokból áll. A modulok könnyen érthető fejezetekből épülnek fel. Minden fejezet végén egy rövid kérdéssorra kell válaszolni, amiből kiderül, hogy sikerült-e megérteni a fejezet tartalmát. Ha ez sikeres, akkor célszerű továbbhaladni az anyagon. A modulok végén egy hosszabb kérdéssorra (részvizsga) kell válaszolni, ami az addig tanultakra kérdez rá. A tananyag végén egy próbavizsgát kell teljesíteni, ami után lehet KRESZ vizsgázni.

Milyen számítástechnikai eszközökön jeleníthetőek meg az E-LEARNING tananyagok?

Az oktatóanyagok asztali számítógépen és laptopon (Flash player használatával), a hatósági vizsgafelkészítő gyakorló tesztek pedig ezen kívül mobil eszközökön is (elsősorban tableten) megjeleníthetőek, csak stabil internetkapcsolat és internetes böngésző kell hozzájuk.

Milyen tárgyi feltételei vannak az E-LEARNING képzésnek?

Mi történik, ha én valamit nem tudok egyedül megtanulni, megérteni?

A FULLDRIVE Autósiskola konzultációs lehetőséget biztosít, ahol KRESZ Oktató elmagyarázza a problémás témakört, megbeszélhetőek a felmerült kérdések.

Miért érdemes az E-LEARNING képzést választani?

A KRESZ elméleti alapokat a legmodernebb, legkényelmesebb módon sajátíthatja el ezen képzés segítségével. Nincs időhöz, nincs helyhez kötve. Nem kell tanfolyami időpontokhoz alkalmazkodnia, tanfolyamon részt vennie. Az E-LEARNING képzésnek köszönhetően Ön BÁRHOL – BÁRMIKOR tanulhat (akár külföldön is).

Kiknek ajánljuk az E-LEARNING képzést?

Mindazok részére, akik kellő belső motivációval, elszántsággal, megfelelő tanulási képességgel rendelkeznek, ahhoz, hogy Önállóan elsajátítsák a KRESZ elméleti alapokat. Továbbá akik mindennapi életükkel – munka, tanulás, család, külföldi tartózkodás – nem tudják összehangolni a tanfolyamon való részvételt.

Lehetséges-e hagyományos tantermi képzésen részt venni?

Természetesen IGEN. 40 órát magába foglaló előadás-sorozat jól felszerelt tanteremben, kellemes környezetben.

Mi szükséges a KRESZ vizsgára bocsátáshoz?

Az életkori feltétel, az elméleti képzés sikeres teljesítése, az érvényes orvosi alkalmassági igazolás és alapfokú iskolai végzettséget bizonyító okmány bemutatása, a számítógépes elméleti vizsga díjának befizetése után bocsátható KRESZ vizsgára a Tanuló. KRESZ vizsgán a Vizsgázónak személyazonosságát igazolnia kell – személyi igazolvány, útlevél -, továbbá ha már rendelkezik vezetői engedéllyel, azt is be kell mutatnia.

Mit jelent az orvosi alkalmassági igazolás?

Körzeti, vagy háziorvostól beszerezhető igazolás arról, hogy a leendő gépjárművezető jelölt egészségi szempontból alkalmas-e. Ennek díjáról tájékozódjon háziorvosánál.

Hányszor vizsgázhatok elméletből? Mennyi ideig kell az elméleti vizsgát letennem?

A KRESZ vizsgára nincs maximálva a jelentkezések száma, tehát gyakorlatilag több százszor is mehet valaki egymás után vizsgázni. A kérdés az az, hogy 4-5 bukás után érdemes-e pénzt ölni a vizsgába? Az elméleti vizsgára 9 hónapon belül a tanfolyam kezdésétől számítva el kell menni, és egy éven belül sikeresen kell teljesíteni különben a tanfolyam érvényét veszti. Az első sikeres KRESZ vizsga után 2 év áll a Tanuló rendelkezésére, hogy sikeres forgalmi vizsgát tegyen.

Hogyan zajlik a KRESZ vizsga?

A Pest megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének vizsgatermében fogsz vizsgázni Vácott az Arató utca 20. alatt. A vizsgára nem kell kiöltözni, de azért ha lehet, ne szabadidőruhában menj, tiszteljük meg ennyivel a vizsgát, Vizsgabiztost. Az épület előtt, vagy annak teraszán, ha nyitva van az ajtó, annak előterében lehet várakozni. Illik ott lenni vizsga előtt 10-15 perccel. Akár egy percet is késel, a vizsgát meg kell ismételni. Személyi igazolványt kell magaddal vinni, ennek hiányában jó az útlevél is, de ehhez kell a lakcímkártya is. Akinek valamilyen vezetői engedélye van, azt is magával kell vinnie. Fontos, hogy az említett okmányok érvényesek legyenek, mivel lejárt igazolvánnyal a vizsga nem kezdhető meg. Mielőtt a terembe behívnak, a telefonod kapcsold ki, és ha van Nálad tankönyv, azt add át valakinek, aki kint várakozik, vagy a Vizsgabiztosnak, ugyanis nem lehet semmilyen segédeszközt bevinni. A kezdési időpont előtt a Vizsgabiztos kinyitja a vizsgatermet, majd felolvassa a névsort. Sorban a vizsgabiztosi asztalhoz kell menni, ott az okmányokat ellenőrzi a Vizsgabiztos. Miután egyeztette az adatokat, közli, hogy melyik számítógépnél kell helyet foglalnod. A vizsga megkezdése előtt rövid tájékoztatást ad a program kezeléséhez, majd egyszerre indul mindenkinek a vizsga. Ha végeztél a tesztlap kitöltésével az eredményt csakúgy, mint gyakorlás során, azonnal megtudod, majd miután a hibáidat megnézted, ismét a vizsgabiztosi asztalhoz kell menni, ahol az eredményt alá kell írni. Ha netán nem sikerül a vizsga, hívd az oktatódat. Ezt érdemes minél hamarabb megtenni, így nem kell sokat várni a következő vizsgáig. Sikeres vizsga esetén, telefonon jelezz vissza az Iskolavezetőnek, hogy tudjon a vezetésre időpontot adni. Ha nem tudsz telefonálni, akkor sem kell aggódnod, a vizsga kimeneteléről automatikus értesítést kap az Autósiskola elektronikus úton, így tudni fogjuk hogy sikeres vizsgát tettél.

Ha levizsgázok KRESZ-ből, mennyi időm van, hogy befejezzem a jogosítványt?

Az elméleti vizsgák befejeztével 2 éved van rá, hogy sikeres forgalmi vizsgát tegyél. Ha lejár a két év, az addigi összes vizsgád elveszett, új tanfolyamot kell elvégezni és mindenből újra kell vizsgáznod!

Kategóriabővítésnél,ha megbukok a KRESZ vizsgán,elvehetik-e a jogosítványomat?

A válasz egyértelműen NEM. Még egymásra épülő kategóriáknál sem kell ettől tartani, hiszen a vezetői jogosultság az egy úgynevezett szerzett jog, melyet korlátozni, vagy visszavonni csak bizonyos esetekben lehet. Ilyen például az ittas vezetés, vagy bizonyos közúti baleset okozása.

Meg fogok bukni a forgalmi vizsgán, ha lefulladok?

Természetesen nem jelent bukási okot, ha valaki véletlenül lefullad. Elárulom, hogy tapasztalt autóvezetők is lefulladnak néha. Még ha az ember napjában 100x csinálja is előfordul mindenkivel hogy “leugrik” a kuplungról. Nem vagyunk (hála Istennek) robotok, nem tudjuk ugyanazt a mozdulatsort ezerszer ismételni. A forgalmi vizsgán természetesen adódhat olyan szituáció, amely következtében sikertelen lesz a vizsga (pl. valaki a vasúti átjáróban fullad le), de amiatt, hogy valaki teszem azt a lámpánál induláskor fullad le, csupán hibavonal adható. A forgalmi vizsgán 10 hibavonal jelenti a vizsga sikertelenségét.

Nagymotor jogsit szeretnék, de még soha nem ültem motoron, bele merjek fogni?

Ha elmúltál 24 éves az úgynevezett korlátozás nélküli, vagy másként nagy A kategóriát meg lehet szerezni. Ez azt jelenti, hogy teljesítmény és hengerűrtartalom megkötés nélkül bármekkora motort vezethetsz majd. A képzésnél ezért minimum 595 cm³ és 40 kW teljesítményű motoron kell tanulnod. Aki abszolút kezdő, azzal a következőként fogunk bele a motoros oktatásba. Az első néhány kört egy robogó nyergében fogod tölteni, hiszen sokak még kerékpározni sem szoktak gyakran. Majd ha már nem szokatlan a két kerék és a Kezelőszervek is már kézre állnak, akkor lépünk egy kategóriával feljebb. Ezt egy 125 köbcentiméteres kismotor nyergében szoktuk elkezdeni. Itt már több órát is eltöltünk a fel- és leváltás, a kuplung és a gáz kezelését elsajátítva, majd ha már jól megy, akkor jöhet a “nagy” motorkerékpár. Miután a rutin oktatást és a vizsgát teljesítettük, jöhet a forgalmi oktatás. Itt is a kezdő lépéseket csekély forgalmú útszakaszon és időszakban, valamint az oktatóautó felvezetésével szoktuk elkezdeni. Ha már nem szükségeltetik a safety car, kezdődik az igazi forgalmi oktatás, de ekkorra már a jármű kezelése biztonsággal, rutin szinten kell, hogy menjen.

Ha megszerzem a nagymotor jogsit szállíthatok-e majd utast?

Kizárólag olyan Tanulók jelentkezhetnek a korlátozás nélküli “A” kategória megszerzésére, akik már legalább két éve rendelkeznek A1, A2, illetve AK kategóriával, vagy a 24. életévüket betöltötték. A 24 éves életkor többnyire feltételezi, hogy van már ”B” kategóriás vezetői engedélye a Tanulónak, és ha ezzel legalább két éve rendelkezik, már nem kezdő vezetői engedély. Tehát akár az első, akár a második esetet nézzük, az “A” kategóriás vezetői engedély már nem kezdő vezetői engedély lesz, így a korlátozás, mely szerint nem szállíthat kezdő vezetői engedéllyel utast, rá már nem fog vonatkozni. Egyedül akkor fordulhat ez elő, ha valaki 24 éves kora után élete első vezetői engedélyét “A” kategóriából szerzi meg.

Hogyan jelentkezhetek át egy másik Autósiskolához? Kell-e “bánatpénzt” fizetnem?

Mint olvashattátok, fentebb már írtam néhány szuper akciós becsalogatási módszerről. Ezek a “trükkös” Autósiskolák rájöttek arra, hogy nem elég kedvező ajánlatokkal, rádiós nyereményekkel, ingyenes elméleti tanfolyamokkal becsalogatni az embereket az utcáról, meg is kellene tartani a “fejős teheneket”. Tudniillik az emberek nem hülyék, ha én egyszer egy olyan fodrászhoz térek be, akinek nem vagyok megelégedve a hajvágásával, legközelebb nem fogom őt választani. Igen ám, de jogosítványt 1 kategóriára egyszer csinál az ember életében! Sajnos az a tapasztalat, hogy a Tanulók több bukás után, esetleg több százezer forint lefejése után döbbennek rá, hogy rossz lóra tettek! Ilyenkor próbálnak másik Autósiskolához átmenni. Itt jön az “akciós” Autósiskola trükkje! Közli a Tanulóval, hogy csak abban az esetben adja ki a Tanuló áthelyezéséhez szükséges papírokat, ha bánatpénzt, vagy máshol kauciónak hívott több tízezer forintos összeget fizet! Általában a Tanulószerződés apró betűs pontjaira hivatkoznak, ha a Tanuló nem hajlandó fizetni! Sőt! Volt már olyan Iskolavezető, aki perrel, bírósági eljárással fenyegette meg a Tanítványát, ha nem fizet! Mi az igazság? A Tanuló, ha nem elégedett a Képzőszerv szolgáltatásával, mert azt nem a Vállalkozási Feltételek szerint teljesíti, felbonthatja a Szerződést jogi következmények nélkül. Miért? A Tanuló nem szegi meg ezzel egyoldalúan a Tanulószerződést, hiszen Ő a vezetési órákra eljárt, az elméleti képzésen megjelent. Ez esetben az Iskolavezetők által fenyegetően hangoztatott egyoldalú szerződésszegés nem valósul meg. Legalábbis nem a Tanuló oldaláról, hanem igenis a Képzőszerv oldaláról. Egyszóval a képzési igazolást, mindennemű anyagi ellenszolgáltatás nélkül a Képzőszervnek KI KELL ADNIA! Amennyiben mégis valamilyen “kártérítési” igénye van a Tanuló felé, azt a bíróságon, polgári peres eljárás keretein belül érvényesítheti! Ide tartozik az elmaradt vizsgadíj, vagy a tanórák késedelmes befizetése esetben jelentkező tartozás, az elmaradt haszon viszont nem!

Milyen szempontok alapján válasszak Autósiskolát? Honnan tudhatom, hogy a kiszemelt jó Autósiskola-e?

A legfőbb tanácsunk az, hogy ne higgy a meséknek. Felnőtt vagy már ne hagyd, hogy “hihetetlen” ajánlatokkal megetessenek! Gondolkozz, számolj utána, hogy pl. átlag autó, városi forgalomban, óránként 800-1000 forint értékű benzint fogyaszt el. Aztán ezt az autót szervizelni kell, kötelező biztosítást kell rá fizetni, sok esetben a havi törlesztőrészletét is ki kell gazdálkodni. Ez az összeg durván megegyezik a fogyasztásnál kalkulált 800-1000 forinttal. Egyszerű fejszámolás csupán óránként 1600-2000 forint költsége van annak, hogy vezetsz. Mennyi is egy óra a választott Iskolánál? Ha az óra e között a két szám között van, uram bocsá’ kevesebb, akkor az Oktató ingyen dolgozik? Te mennyiért dolgoznál óránként? ?

Mégis hogyan lehet egy ilyen Autósiskola gazdaságos? Egyszerű, spórolnak a megtett kilométerekkel! Ezt hogyan lehet?

Végtelenül egyszerű! Egy keveset vezetünk, aztán jó sokat beszélgetünk róla, és hipp-hopp máris eltelt egy óra! A másik gyakorta alkalmazott módszer, hogy a kötelező X óra alatt nem lelkiismeretesen készítik fel a Tanulót a vizsgákra, aztán bukás esetén pótórát kell venni. Aztán természetesen a pótóra jóval drágább, mint az akciós áron adott óra. Én mindenképpen azt ajánlanám, hogy vegyük figyelembe az ismerősök, rokonok, barátok véleményét. Kérdezzük meg őket, hogy hol vizsgáztak, meg voltak-e elégedve a szolgáltatással? Milyen szolgáltatásokat nyújt a kiszemelt Autósiskola? Mennyi időt “rabol” el a napomból egy-egy vezetési alkalom? Mennyi plusz költséggel jár az iskolába / vezetésre való ingázás?

Van olyan autótípus, amelyiken én szeretnék vezetni?

Nem az autótípus a döntő abban, hogy igazán meg tanulj vezetni. Mi inkább a személyiségedhez illő oktatót próbálunk adni. Ha konzervatív típusú vagy, biztos, hogy nem adunk Melléd „laza” tulajdonságokkal rendelkező Oktatót. Esetleg, ha cserfesebb a természeted, akkor biztos nem ültetünk egy szótlanabb Oktatóhoz. A hatékonyságra törekszünk. Természetesen bármikor Oktatót válthatsz időközben, mert lehet, hogy a rövid idő alatt nem ismertünk meg eléggé, de az is előfordulhat, hogy a látszat ellenére mégsem értitek meg egymást az Oktatóval. Minél hamarabb szólsz, annál hamarabb tudunk segíteni!

A hétvégi gyakorlati oktatásért magasabb óradíjat kell fizetnem?

Nálunk NEM. Ugyanannyiba kerül a hétvégi óradíj is, mint a hétköznapi.

Csak hétvégén szeretnék vezetni! Megoldható?

Tulajdonképpen megoldható, de nem ajánljuk! Hétvégén kevesebb az autó, kevesebb a gyalogos és kevesebb a forgalmi helyzet. A felét tanulnád meg annak, amit csak a nyüzsgő hétköznapokon lehet gyakorolni. A forgalmi vizsgád is hétköznap lesz! Hogyan fogod megoldani?

Csak délután 17:00-18:00 órától érek rá vezetni! Megoldható?

Természetesen megoldható, de a késő őszi és a téli időszakban nem ajánljuk, mert akkor kizárólag sötétben fogsz vezetni, miközben a vizsgád is nappal lesz. Teljesen más hatások érnek mindkét napszakban. A sötétben való vezetés előírás, de valamiért a világosban való vezetést nem tették kötelezővé, pedig az ember többnyire nappal vezet.

Lehet-e tudni előre, hogy ki lesz a Vizsgabiztos a vizsgámon?

Nem! Ez csak a vizsga napján derül ki! Aznap reggel, mielőtt a Vizsgabiztosok megkezdenék a munkát, sorsolják egy számítógépes program segítségével, ami több szempontot is figyelembe vesz.

Lehet-e ugyanaz, aki az előző vizsgámon volt / megbuktatott?

Mivel a már említett program ezt a lehetőséget nem vizsgálja, elméletileg lehet, gyakorlatilag ez nagyon ritka, talán egy évben egy-két alkalommal fordul elő. Természetesen a vizsga kimenetelét nem befolyásolja az, hogy már esetleg „emlékszik” Rád a Vizsgabiztos, hiszen az értékelés objektív szempontok alapján történik.

Ha levizsgáztam mindenből mi a teendő, hogyan kapom meg a jogosítványom?

A sikeres forgalmi vizsga után 3 munkanap elteltével lehet az Okmányirodában elkészíttetni a vezetői engedélyt.  Ha még nem szereztél közúti elsősegélynyújtásból vizsgát, addig ne is menj, mert csak ennek a birtokában készítik el! Készítenek egy digitális fényképet, és a hatósági díj kifizetése után, ami jelenleg 4000 Ft, majd sms-ben küldenek értesítést, ha elkészült a jogosítvány és érte lehet menni, vagy kipostázzák. AMÍG NINCS A BIRTOKODBAN A MŰANYAG KÁRTYA, NEM VEZETHETSZ!

Miért szükséges iskolai bizonyítványt bemutatni?

A gépjárművezetésére jogosító vezetői engedély megszerzésére irányuló közúti járművezetői tanfolyamra az vehető fel, valamint elméleti vizsgát az tehet, aki a közoktatásról szóló törvény szerinti alapfokú iskolai végzettséget megszerezte. Az alapfokú iskolai végzettség megszerzését a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott módon kell igazolni.